Astanga jóga

Kezdő gyakorlás, de mégis erőteljes. gyere ha szeretnél erősödni, szeretnél tudatosabb lenni, szeretnél hajlékonyabb lenni, ha szeretnél fejenállni,vagy egy szuper csapatba tartozni  Az Astanga jóga ma is gyakorolt formája T. Krishnamacharya egyik tanítványának, Sri K. Pattabhi Jois-nak köszönhetően vált ismertté az egész világon.

A hatha jógának e speciális irányzata, több kötött gyakorlatsorból áll, melyek kitartó, rendszeres gyakorlása helyreállítja a fizikai test egészségét, egyensúlyát, tisztítja, méregteleníti a testet és az idegrendszert.

A gyakorlás főbb princípiumai a speciális, mély légzéssel összehangolt mozgás (vinyásza) az energetikai zárak (bandha) és a fókuszpontok (dristi). Mindezek együttes használata az ászanák kötött sorrendjének gyakorlása során beindítják a test tisztulási folyamatait és segítenek lecsendesíteni az elmét. Dinamikus, erőteljes, ugyanakkor lágy gyakorlás is, egyfajta mozgásos meditáció.

Vezetett gyakorlás, ami csoportban zalik, mégis személyre szabott módja az egyéni fejlődésnek. Az oktató verbálisan és érintéssel egyaránt igazít és informál, minden egyes gyakorlót a saját ütemében, biztonsággal vezetve végig a gyakorláson.

Az óra ráhangolódással kezdődik, mantraénekléssel, majd napüdvözletekkel melegítünk be. Utána elkezdjük a kötött sorozat elemeit sorra venni, minden pózt 5 légzésig tartunk ki. A pózokat speciális átvezetések kötik össze. Kezdjük az álló, majd a talajgyakorlatokkal. Kezdő óra lévén kihagyjuk a sorozatból a haladó ászanakat, vagy módosítjuk őket. A gyakorlás végén relaxációval, mantraénekléssel zárunk.

A sorozatban szerepel a hídtartás, fejenállás is, alkalom nyílik az oktatóval való fejlődésre, haladó aszanak felé haladásra. Persze egyik sem kötelező.

Minden gyakorló számára elkezdhető, nagyon kezdő, vagy nehezen mozgó gyakorlók számára nem ajánlott.